Čo je to?
Skratka HACCP pochádza z anglického slova „hazard analysis critical control points“ a v preklade znamená analýza nebezpečenstiev a kritických kontrolných bodov. HACCP systém sa na Slovensku aplikuje a je legislatívne povinný už vyše 15 rokov. Plán HACCP sa využíva hlavne v potravinárstve a gastronómii teda všade tam kde sa akýmkoľvek spôsobom manipuluje s potravinami. Systém HACCP má 7 princípov na ktorých je založený a špecifické pravidlá podľa, ktorých sa tento plán vypracováva. Vypracovanie haccp a jeho následná aplikácia na prevádzke ma preventívny charakter tým, že minimalizuje riziká, ktoré ohrozujú bezpečnosť potravín. V rámci haccp sa určujú kritické kontrolné body v procesoch na prevádzke, kde môže vzniknúť určité riziko, ktoré je neiustálne monitorované a v prípade prekročenia stanovených limitov sa následne aplikujú určené nápravné opatrenia.
HACCP plán zahŕňa všetky procesy na prevádzke od samotného príjmu surovín až po výdaj pokrmov alebo expedíciu finálnych produktov na trh po konečného spotrebiteľa.